Den sunde gåtur

Den sunde gåtur Af Nicolas Nyemann:

Den sunde gåturDen sunde gåturDen sunde gåturfysgaa5

Den sunde gåtur - Hvem nyder ikke en god gåtur på en dejlig sommerdag. Solen for oven, fuglenes sang og frihedsfornemmelsen. Men en gåtur har andre fordele end at være dejlig. Den kan nemlig være træning for både udholdenhed og balance. Nu ved jeg godt, at en gåtur er knap så super, hvis man har ”fuldemandsgang” og kun kan gå tohundrede meter, inden man bliver træt. Men det er i princippet ligegyldigt, for hvis man betragter en gåtur som en omgang træning, er det underordnet hvor langt man kan gå, eller hvordan det ser ud. Vi er alle forskellige, og vi vil blive udfordret på forskellige niveauer.

fysgaa4

Den sunde gåtur:

Hvis man f.eks. har massive balanceproblemer under gang, er gangen jo i princippet balancetræning. Her er det vigtigt, at du ikke vælger for svære ruter, som kan være farlige for dig. Men du skal tænke på, at hver gang du udfordre dig selv med en gåtur, vil du bedre din balance. Din muskulatur og dine ledbånd vil blive stimuleret og derved blive bedre til at justere din balance. Jeg er ikke fortaler for, at man helt undgår at gå med stok eller rollator. Hverdagen skal jo fungere, og indkøb og andre ærinder skal kunne ordnes uden at sætte liv og lemmer på spil. Men engang i mellem er det vigtigt at ”smide” hjælpemidlerne og prøve uden. Det kunne sagtens være med en fysioterapeut, som kunne guide og støtte dig de rigtige steder.

Hvis din balance er ok, men ikke helt optimal, er en gåtur på ujævnt underlag lige sagen. Forlad skovstien og gå ”offroad”, gå i bare tæer på stranden eller på brostensbelægning. På det ujævne og uforudsigelige underlag, vil din balance blive trænet på et meget højere niveau end på jævnt underlag.¨

Andre har store problemer med gangdistancen. Og det er da super irriterende, at man ikke kan gå sig en ordentlig lang tur. Her er der ingen smutveje til en bedring. Man skal desværre ud og gå, for kun ved at presse sig, kan man på sigt øge distancen. Her viser forskningen dog også, at man kan øge sin gangdistance ved at konditionstræne på alternative måder – f.eks. ved at træne på kondicykel. Det kan også være fornuftigt, at kende sin gårute, således, at man ved hvornår den næste bænk dukker op og på den måde få ”indbygget” hvil på sin gåtur.

Jeg kan godt forstå, hvis man ikke altid orker at udfordre sig selv, men det er utroligt vigtigt, at man ikke bliver for komfortabel. Husk engang imellem at slippe noget af det trygge – stok, rollator eller kærestens arm. Hvis det virker meget skræmmende, skal det nok de første gange være hos din fysioterapeut det skal foregå.

God gåtur.

Nicolas