Nej tak til vaccination mod influenza A (H1N1)

Annette B. Hafstrøm

En pandemi med influenza A (H1N1) er over os og de seneste prognoser siger at knap 1,5 millioner danskere vil blive ramt af influenzaen. Symptomerne på influenza A er de samme som ved traditionel influenza hvilket er: feber, ondt i halsen, hoste, muskelsmerter og muligvis diarré. Til efteråret bliver det muligt for visse befolkningsgrupper at blive vaccineret mod influenza A, blandt andet personer med en kronisk sygdom. Men skal jeg vælge at lade mig vaccinere???

Sundhedsstyrelsen vurderer, at influenza A (H1N1) for langt de flestes vedkommende vil forløbe som en relativt harmløs infektion, der giver feber og muskelsmerter samt få dage i sengen. Ligesom ved almindelig sæsoninfluenza vil vaccination derfor være unødvendigt for størstedelen af befolkningen, men der vil være personer der er i større risiko for at udvikle alvorlig sygdom og der for bør tilbydes vaccination. Disse mennesker er først og fremmest personer med nedsat lungefunktion, astma, hjerte-karsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar(altså sandsynligvis også scleroseramte).

Som scleroseramt skal jeg derfor til at overveje om jeg vil takke ja til vaccinationen, når den bliver frigivet til efteråret. For mit vedkommende er valget svært – MEGET svært.

På den ene side tilhører jeg gruppen af danskere, som kan risikere at blive hårdt ramt af influenzaen, da mit immunforsvar grundet sclerosen ikke opfører sig helt normalt. Feber opheder nemlig kroppen indefra, hvilket betyder, at det centrale nervesystem bliver varmt og sclerosesymptomerne derved bliver vækket / forstærket, og man derfor føler man har et attak, selvom dette INTET har med sclerosen at gøre. Dette er temmelig ubehageligt og en længere sygeperiode på grund af influenza, er ikke ligefrem noget jeg ser frem til med glæde, så måske skal jeg takke ja til vaccinationen…?

På den anden startede min sclerose i forbindelse med en influenza vaccination jeg fik i december 1994. Lægerne mener, det muligvis var vaccinationen der trickede min sclerose, og at denne muligvis aldrig var brudt ud, hvis jeg ikke var blevet vaccineret. Det attak jeg havde dengang, var så slemt at jeg var ”grøntsag’ i flere måneder, hvor jeg hverken kunne gå, stå eller spise selv og dette ønsker jeg ALDRIG at opleve igen. Jeg risikerer ifølge lægerne at det samme sker igen næste gang jeg bliver vaccineret (uanset om denne vaccination er mod influenza eller anden sygdom), og dette taler jo helt klart for at jeg skal takke nej til vaccinationen…?

Jeg har gjort mig mange overvejelser vedr. dette og er blevet enig med mig selv om, at jeg klart foretrækker at risikere 14 dage i sengen med influenzasymptomer frem for at risikere at blive grøntsag igen – og hvem siger i øvrigt også at JEG er en af de 1,5 millioner danskere, der bliver ramt at influenzaen??

Jeg kan i hvert fald selv gøre en hel del for at undgå at blive smittet med influenza virus. Jeg har derfor valgt at følge nedenstående råd fra statens serum instituts hjemmeside (www.ssi.dk):

Hvordan undgår du smitte?
Influenza smitter gennem små dråber fra hoste, nys og lignende. Virus kan også sætte sig og overføre smitte fra overflader som dørhåndtag eller lignende. Hvis du vil undgå at blive smittet og undgå at smitte andre, skal du derfor:

• Undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge.
• Bliv hjemme fra arbejde, skole eller lignende, hvis du er syg.
• Undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet dit ærme eller et en-gangs-lommetørklæde.
• Vask ofte dine hænder med sæbe – især, hvis du hoster og nyser. Det nedsætter risikoen for, at du smitter andre og at du selv bliver smittet.
• Undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne.

Kilde statens serum institut ”www.ssi.dk”

More Posts